Is AI een bedreiging voor de fotograaf?


Het is 2024 en Artificial Intelligence (AI) -oftewel Kunstmatige intelligentie in het Nederlands- is aan een opmars bezig in veel branches. Zo hebben de Hollywood-schrijvers eind vorig jaar, en hervatten de (game)stemacteurs de staking, omdat ze betere afspraken / rechten willen, want zijn zien AI als een bedreiging voor hun werk en vrezen voor wat AI nu en in de toekomst gaat brengen.

In films zien we al jaren wat er digitaal mogelijk is: Will Smith in gevecht met een jongere versie (een kloon) van hemzelf, waarbij de acteur digitaal jonger werd gemaakt in de film “Gemini Man” uit 2019. Of toen de broers van Paul Walker het restant van de rol voor de film “Fast & Furious 7” uit 2015 speelde. Hierbij werd gebruik gemaakt van archiefbeelden, CGI-vervangingen en de broers van Paul Walker zelf, waarbij het gezicht van Paul digitaal op de andere werd geprojecteerd.

Maar al in 1993 moest er gebruikt worden gemaakt van digitale hulp voor de film “The Crow”. Brandon Lee (de zoon van Bruce Lee) overleed tragisch tijdens het filmen. Het budget was $ 15 miljoen, maar om de laatste scenes van Brandon met o.a. een combinatie van archiefbeeld, lookalikes en digitale effecten (het is 1993) te kunnen maken, was $ 8 miljoen extra nodig.

Tegenwoordig zijn de technieken natuurlijk een stuk verder. Met behulp van groene schermen kunnen later digitaal omgevingen worden gemaakt. Op YouTube wordt door Mr. Green op een simpele manier getoond wat er achter de schermen gebeurt. Na een paar handelingen “verwijderd” hij de effecten en zie je hoe de scene tot stand is gekomen. Met een grote knipoog natuurlijk.


AI voor tekst, beeld en geluid

Pas geleden is een rechtszaak in het nieuws gekomen. Een Amerikaan had honderden liedjes met AI gemaakt, op diverse online muzieksites geplaatst en via bots werden deze beluisterd. Een afgespeeld nummer levert een heel klein bedrag op, maar doe dit voor heel veel en een paar keer per dag, telt het uiteindelijk toch leuk op. Hij kreeg per jaar iets van een miljoen dollar uitgekeerd en kon dit een paar jaar volhouden. Het kan hem nu 3x 20 jaar straf opleveren, whoops.

De online software is dusdanig verbeterd dat ook tekst en beelden in een handomdraai zijn te creëren. Studenten kunnen hele opstellen laten maken door AI na het invoeren van diverse onderwerpen die behandeld dienen te worden. Voor leraren geeft het een extra uitdaging om na te gaan of de tekst is gekopieerd, of dat deze is gemaakt via AI. Maar ook video’s, muziek en afbeeldingen zijn te genereren na invoer van een omschrijving wat er te horen / zien moet zijn in het resultaat.

Foto’s genereren met AI

Op internet wordt er al volop mee geëxperimenteerd en dat helpt AI weer om de resultaten te verbeteren. Hier een voorbeeld van de opdracht: “een vriendelijke serveerster achter een hoge tafel in een gezellig restaurant, glimlachend naar de camera. Ze draagt een elegant uniform met witte blouse en zwart schort. Ze heeft een zilver dienblad vast. Op de achtergrond kijken een paar gasten aandachtig toe. Het beeld is warm, met een eigenzinnige sfeer.”
AI gaat aan de slag en dan laten de diverse AI-sites verschillende resultaten zien. Er worden hele mooie beelden gedeeld, maar vooral de grappige plaatjes leveren de meeste reacties op.

De eerste lijkt goed, totdat je bij het dienblad uitkomt. De tweede dame is erg lenig, of toch niet… De derde werkt wel heel efficiënt. De vierde is qua kleding wat letterlijk genomen door AI. Maar zonder die kleine foutjes, of na het finetunen van deze resultaten, lijkt het makkelijk en snel realiseren van beelden een feit.

AI gegenereerd beeld van een serveerster
AI gegenereerd beeld van een serveerster
AI gegenereerd beeld van een serveerster
AI gegenereerd beeld van een serveerster

En dan komt het heel dichtbij, want is AI een bedreiging voor de fotograaf?

Om daar een antwoord op te geven heb ik het uitgeprobeerd. Ik heb al wat foto’s gezien, waarover gelachen werd, omdat er in de groepsfoto diverse fouten te ontdekken waren. De techniek is al een heel eind, maar nog niet optimaal. Zo verschijnen er drie handen, of zijn er juist missende vingers. De ruimte zelf heeft wat foutjes, zoals een raamkozijn die langer als het raam zelf is, een verkeerd perspectief van maar als je snel had gekeken, was het niet opgevallen.

Inmiddels zijn er zelfs wedstrijden voor AI beelden. Fotograaf Miles Astray besloot mee te doen. Maar niet met een foto die door AI gemaakt was, maar door hemzelf. Het leverde hem twee prijzen op, al moest hij die na bekendmaking wel weer inleveren. Zijn statement was echter gemaakt. Lees het hele artikel op NOS.nl

AI zelf uitproberen, de resultaten

Hoe gaat de software met dieren om? Ik ben aan de slag gegaan met -hoe kan het ook anders- paarden. De volgende omschrijvingen heb ik gebruikt met onderstaande resultaten:

  • Een bruin paard in galop over het strand
  • Een bruin paard in galop door het bos (een andere omgeving)
  • Een wit paard in galop door het bos (een ander kleur paard)
  • Een zwart paard in een weiland tijdens zonsondergang (specifiek licht)
AI - bruin paard in galop over strand
AI - bruin paard in galop door het bos
AI - wit paard in galop over bospad
AI - Zwart paard in weiland tijdens zonsondergang

Je kunt hier en daar wat vraagtekens zetten bij het eindresultaat, maar ik moet zeggen dat ik onder de indruk ben. Niet alle plaatjes die ik als voorstel kreeg waren goed. Zo kreeg ik een paar keer een paard met twee hoeven aan één been, maar dan is het op “opnieuw genereren” klikken en na een paar seconden volgt een nieuwe afbeelding. De grotere afbeelding verderop is ook gemaakt via AI. Ik zie mijzelf wel plaatjes gebruiken die door AI gemaakt zijn ter ondersteuning van een bericht.

Is AI een bedreiging voor de fotograaf – deel 1

Deze techniek zal de foto’s die ik maak van deelnemers niet, maar een gedeelte van de markt in de fotografie wel vervangen. Aangezien het niet mijn beroep is en het aantal evenementen na Covid-19 (helaas) toch al is verminderd, zal het mij niet hard in de portemonnee raken. De ontwikkelingen zullen het beroep van fotograaf in sommige gevallen wel minder aantrekkelijk maken.

Maar dat kunnen we ook aan AI zelf vragen.
“-Wordt de fotograaf bedreigd door het kunnen genereren van foto’s via AI?”

Ja, de opkomst van AI-technologieën die in staat zijn om foto’s te genereren, kan een impact hebben op de fotografie-industrie. Er zijn verschillende manieren waarop dit gebeurt:

1. Concurrentie: AI kan snel en goedkoop beelden genereren, waardoor professionele fotografen mogelijk minder werk vinden. Dit kan vooral een uitdaging zijn voor freelancers en professionals die afhankelijk zijn van opdrachten voor hun inkomen.

2. Marktveranderingen: Het gebruik van AI-gegenereerde beelden kan de vraag naar traditionele fotografie verminderen, vooral in sectoren zoals stockfotografie, reclame en sociale media.

3. Ethische en juridische vragen: AI-gegenereerde afbeeldingen dragen ook vragen met zich mee over auteursrecht en originaliteit. Dit kan leiden tot verwarring over wie de rechten op een afbeelding bezit en wat dit betekent voor creatievelingen.

4. Creativiteit en authenticiteit: Sommige mensen geven de voorkeur aan de unieke stijl en het verhaal achter een door een mens gemaakte foto. Dit kan een voordeel zijn voor fotografen die zich richten op artistieke en documentaire fotografie.

Hoewel AI een uitdaging vormt, biedt het ook mogelijkheden. Fotografen kunnen AI-tools gebruiken om hun werk te verbeteren, nieuwe technieken te verkennen of tijd te besparen bij nabewerking. Uiteindelijk zal de impact van AI op de fotografie-industrie afhangen van hoe professionals zich aanpassen aan deze technologieën en hun unieke waarden blijven benadrukken.


Mogelijkheden van AI in fotobewerking

In Photoshop zijn er AI-functies aanwezig die het bewerken makkelijker en sneller maken. Er kan bijvoorbeeld een hele nieuwe achtergrond gegenereerd worden. Staat er iets op de foto dat verwijderd dient te worden? Selecteer het voorwerp of de persoon en de software doet de rest. Is de foto niet in de juiste verhouding? Laat Photoshop weten welke verhouding je wil en het lege canvas wordt aangevuld. Zoals onderstaande beeld. De galopperende paarden kwamen uit dezelfde serie als hierboven. Ik zag een mooie gelegenheid om het plaatje te gebruiken als banner voor het bericht, zie >> ook hier <<

AI als bedreiging- paarden in galop over het strand

Als je de foto bekijkt, zie je een overgang in de lucht van licht naar donker. Dat was de oorspronkelijke grootte van de afbeelding. De zee links en het strand rechts zijn helemaal bedacht door Photoshop. Het beeld zou in Photoshop verbeterd kunnen worden, maar ik wilde laten zien wat er met een paar klikken als resultaat mogelijk is. Het zou zo in het echt gebeurd kunnen zijn, dus zo raar is het niet om te denken dat AI wat dingen gaat vervangen. Dus terug naar de vraag:

Is AI een bedreiging voor de fotograaf – deel 2

Ik ga een stap verder met de volgende vraag:
“-Wordt de fotograaf vervangen door het kunnen genereren van foto’s via AI?

1. Creativiteit en visie: Fotografen hebben een unieke creatieve visie en kunnen betekenisvolle verhalen vertellen door middel van beelden. AI kan weliswaar afbeeldingen genereren, maar het kan niet de menselijke emotie en ervaring reproduceren die vaak in fotografie te vinden zijn.

2. Technische vaardigheden: Professionele fotografen beheersen een scala aan technische vaardigheden en technieken, van belichting tot compositie. Deze vaardigheden zijn vaak moeilijk te repliceren door AI.

3. Authenticiteit: Veel mensen waarderen authentieke, menselijke ervaringen en beelden. Er is een groeiende vraag naar originele fotografie, vooral in de kunst- en modewereld.

4. Interactie en samenwerking: Fotografen werken vaak samen met klanten om hun visies en behoeften te begrijpen, en ze creëren op maat gemaakte beelden. Deze interpersoonlijke elementen zijn moeilijk te reproduceren met AI.

5. Ethische en juridische kwesties: Er zijn ook ethische overwegingen rond het gebruik van door AI gegenereerde beelden, zoals auteursrecht en de herkomst van de gegevens die zijn gebruikt om het model te trainen.


AI, de conclusies

Conclusie van AI:
Hoewel AI een hulpmiddel kan zijn voor fotografen, bijvoorbeeld in het bewerken van foto’s of het genereren van ideeën, zal de rol van de menselijke fotograaf waarschijnlijk blijven bestaan, zij het in een veranderende vorm. Het kan zelfs leiden tot nieuwe creatieve mogelijkheden en samenwerkingen tussen mens en machine.

Conclusie van mijzelf:
Bovenstaande lijkt mij geen verkeerde conclusie. Zoals nu het geval al is, de fotografen met een eigen stijl, netwerk en de vaardigheden om in diverse situaties toch een goed resultaat te kunnen produceren, kunnen hun boterham (blijven) verdienen en is AI geen grote bedreiging voor hun werk. De concurrentie is groot, iedereen heeft tegenwoordig een camera en de meeste personen denken nog steeds dat het alleen maar op het juiste moment een knopje indrukken is. Daardoor is het niet makkelijk snel een vast inkomen te genereren. Als je er echt voor wil gaan, laat je er zeker niet door afschrikken en ga aan de slag met je creativiteit.


Een reactie plaatsen

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.