Zondag kwam het Bixie Team Drenthe op bezoek voor een demo. Zij mochten daarna aansluiten bij de Bixie klasse en ervaren hoe het is om de oefeningen uit te voeren. Hiervoor was er een compleet parcours in de binnenbak uitgezet om met het paard af te leggen.
Alle deelnemers werden in het zonnetje gezet en zelfs Ton Duivenvoorden werd niet vergeten. Een weekend met een lach en een traan.
Benieuwd naar alle gemaakte foto’s? Die zijn via deze twee rechtstreekse links te bekijken: zaterdag en zondag
Een compleet verslag in woord en beeld
Beide dagen stond er een WE-stijltrail, speedtrail, dressuur en Bixie klasse op het programma. WE, een afkorting van Working Equitation, is een onderdeel in de paardensport.
Internationaal Working Equitation jurylid Nicole Kramer hield de veiligheid in de gaten en deed samen met Ton de jurering. Zondag kwam het Bixie Team Drenthe weer langs voor een demo. Op zaterdag was het programma uitgebreid met een runderen clinic.
Je hoort het goed. Loslopende koeien in een binnenbak, met paarden?
Paarden zijn bang voor koeien. Koeien zijn onbekende wezens die aan de andere kant van een hek staan. Vanwege de nieuwsgierige aard van de koeien, komen ze met zijn allen wel naar nieuwe gezichten kijken. Op dat moment rennen de paarden weg voor deze grote beesten die op hen af komen. Terwijl de koe eigenlijk banger is dan het paard, alleen moet dat geleerd worden.
Working Equitation clinic koeien
Zaterdag 16 september. Via deze clinic wordt het paard in een gecontroleerde omgeving en onder het toeziend oog van Ton Duivenvoorden geconfronteerd met een stel koeien. Stap voor stap worden paard en ruiter dichter naar de loslopende runderen geleid, met uiteindelijk als doel een opdracht uit te voeren. Het levert in het begin ongeloof bij de deelnemers op. Maar na verloop van tijd, kregen ze steeds meer vertrouwen om aan het werk te gaan.
De eerste opdracht was om de kudde door de binnenbak te leiden, en vervolgens een specifieke koe uit de kudde te halen. Voor de paarden is dat in het begin heel dicht bij die enge runderen komen en aan de amazone de taak het paard de juiste richting en houding te geven. Zeker de lichaamspositie ten opzichte van de koe bleek erg belangrijk te zijn, want als de koe een gaatje zag, was ze weg. Eenmaal aan de loop was het onmogelijk zo’n koe in te halen. Doorzettingsvermogen, vertrouwen, vooruitkijken en geduld waren het motto.
De paarden hadden gelukkig door de gezamenlijke oefeningen met Ton Duivenvoorden snel in de gaten dat zij niet bang hoefden te zijn. De opdracht was niet gemakkelijk, maar de angst was verdwenen en vol overtuiging deden paard en ruiter hun best om tijdens de eindopdracht binnen 5 minuten de koe twee keer in de hoek te vangen. Een erg lastige opgave, maar de Working Equitation clinic koeien werd voor iedereen afgesloten met een goed gevoel.
Working Equitation les
Natuurlijk stond er ook een Working Equitation les gepland op de dag. Diverse deelnemers waren gekomen voor de WE-stijltrail, speedtrail en dressuur. Het niveau was keurig verdeeld over de diverse klasse. Waar nodig liep Ton van zijn jurystoel in de binnenbak om hulp te bieden. Dit in zijn eigen rustige stijl en kalmte, zodat het vertrouwen werd overgedragen aan paard en ruiter om het hierna zelf te doen. Met succes.
Zondag, met Bixie Team Drenthe
Zondag 17 september mocht het Bixie Team Drenthe haar kunsten laten zien. Na een prima show mocht de jeugd kennis maken met het parcours en de diverse hindernissen nemen. Ton Duivenvoorden liep voorop om uitleg te geven bij elke hindernis. Na het oefenen met paard, mocht iedereen voor de jury het kunstje herhalen. Met een begeleider die het paard met touw vasthield. Zaterdag was deze klasse ook al geweest en over die begeleiding werd zelfs vandaag nog nagepraat. Uiteindelijk ging iedereen met een prijs en een blij gezicht naar huis.
Ton Duivenvoorden Equine 500
Na alle prijsuitreikingen was het ook de beurt aan Ton Duivenvoorden zelf. Ton heeft niet zo lang geleden een 7e plek behaald op de allereerste Equine 500 en dat is een bijzondere prestatie.
De missie van de Equine 500 is om de meest passievolle paardenmensen in het zonnetje te zetten en hen te bedanken voor de inspiratie en motivatie die ze bieden. Deze prijs inspireert hen hopelijk weer om door te blijven gaan met de positieve bijdrage die zij leveren aan de paardensport in het geheel.
De Equine 500 is volledig samengesteld door degenen die een nominatie hebben uitgebracht en kan met recht een publieksprijs genoemd worden. Ton was op dat moment omringd door zijn eigen team en hij kreeg een bemoedigend woordje te horen. Als cadeau kreeg hij voor zijn paard een deken in de welbekende Epona kleur groen.
Een erg afwisselende weekend met als resultaat diverse foto’s.
Foto’s Working Equitation clinic koeien
Een paar foto’s zal ik uitkiezen en online (website, Facebook, Instagram, Twitter) plaatsen als korte impressie van de dag. Benieuwd naar alle gemaakte foto’s? Die zijn via de onderstaande rechtstreekse links te bekijken: zaterdag en zondag